Anemia – żelazna ochrona

O tym, że w okresie trwania ciąży, należy dostarczać maluszkowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych, wspomniałam nie raz. Jednak okazuje się, że samo przygotowywanie posiłków z uwzględnieniem tych wszystkich cennych produktów, nie wystarczy.

Niestety mimo tego zdarzają się przypadki stwierdzenia anemii u kobiet w ciąży, które nawet sporo przybrały na wadzę. Przyczyna leży po stronie układu pokarmowego, w którym stwierdza się upośledzenie wchłaniania składników odżywczych.

Z tego względu nie wystarczy wiedza na temat, jakie produkty spożywać, ale również, w jaki sposób. Najważniejszy składnik, którego niedobór prowadzi do powstania niedokrwistości to żelazo.

Jego dostarczanie również, jako suplement, jest niezwykle ważne. Bogatym jego źródłem jest cielęcina, wołowina, nasiona dyni oraz słonecznika, tuńczyk, ciemne pieczywo oraz wszelkie zielone warzywa.

Jednak, aby spożywanie tych produktów było wartościowe, zadbaj o kwaśne środowisko ich przyjmowania. Okazuje się, że żelazo najlepiej przyswaja się wraz z witaminą C.

Dlatego tak komponuj posiłki, aby wraz z mięsnym daniem na talerzu znalazła się papryka, kalafior, brukselka, brokuły, które są bogate w tą kwaśną witaminę. Na deser spożywaj porzeczki, truskawki oraz wszelkie cytrusowe owoce, a z pewnością poziom żelaza w twoim organizmie utrzyma się na odpowiednim poziomie.

Tak samo, jak dobre łączenie produktów istnieją też te nieodpowiednie. Choć wapń jest cennym składnikiem dla zdrowia, to jednak w towarzystwie wspomnianych produktów ogranicza wchłanianie żelaza.