Okres obowiązkowego zdrowego żywienia

Są takie okresy w życiu, w których powinniśmy dbać o siebie zdecydowanie bardziej, niż robimy to na co dzień. Jest tak na przykład w momentach, w których dotykają nas poważne choroby, a nasz organizm jest mocno osłabiony. Również kobiety spodziewające się dziecka powinny zwrócić większą uwagę na swój tryb życia, którego bardzo istotnym elementem jest właściwe odżywianie się. Oczywiście, ciąża nie jest chorobą, a kobietę ciężarną nie można traktować jak chorą. Niemniej jednak jej organizm potrzebuje przez te dziewięć miesięcy więcej pokarmu i jest bardziej wrażliwy na wszystkie złe nawyki żywieniowe. W tym miejscu zastanówmy się nad tym, jakie pokarmy i zachowania związane z jedzeniem są niewskazane w czasie ciąży.

Ten fakt jest właściwie powszechnie znany, jednak i tak warto go tutaj przedstawić: kobiety w ciąży powinny odstawić wszystkie używki, czyli papierosy i alkohol, o narkotykach w ogóle nie wspominając. Warto wspominać o tym na każdym kroku, ponieważ mimo że wszyscy o nich wiedzą, to jednak i tak nie zawsze zalecenia te są przestrzegane. Błędnym stereotypem jest to, że kobieta w ciąży może jeść niemal wszystko i to jeszcze w dowolnych ilościach. Owszem, trzeba w tym okresie jeść więcej, ale bez przesady. Warto postawić na jakość spożywanego jedzenia, ale już niekoniecznie na ilość. Dobrze byłoby na przykład zrezygnować z konserw i produktów mocno nasyconych konserwantami.

Lepiej postawić na zdrowe i naturalne produkty, które mają w sobie witaminy oraz innego rodzaju substancje odżywcze.