Żywność dla kobiet w ciąży

Jak powszechnie wiadomo, produkty żywnościowe i napoje, które niezbyt szkodzą dorosłemu człowiekowi, dla dziecka niekoniecznie są wskazane. Zasada jest tutaj dość prosta – im mniejsze jest dziecko, tym bardziej nie powinno się podawać mu kawy, alkoholu czy też napojów energetyzujących. Najbardziej wrażliwe na tego typu rzeczy są dzieci, które jeszcze przebywają w brzuchu matki. Dlatego też kobiety w ciąży muszą bardzo dbać o swoją dietę.

Ktoś mógłby powiedzieć, że nie ma już sensu ciągłe powtarzanie tego, że kobiety w ciąży po prostu nie mogą pić alkoholu i zażywać innych używek. Może i byłaby to prawda, jednak na chwilę obecną nawet w porodówkach spotkać można pijane matki i chociażby dlatego trzeba ciągle to powtarzać. Warto dodać, że również wiele innych produktów jest szkodliwych dla nienarodzonych dzieci. Ogólnie rzecz biorąc, chodzi tutaj o produkty, w których jest dużo sztucznych substancji, konserwantów i innych tego typu rzeczy.

Kobiety w ciąży powinny więc unikać konserw, chipsów czy też napojów gazowanych i energetycznych. Oczywiście, nie można nazwać takich produktów trucizną dla dziecka, ale z pewnością nie są one zdrowe. Podczas ciąży najlepiej jest postawić na naturalne jedzenie, czyli w dużej mierze na warzywa i owoce, które są naturalnym źródłem witamin. Również produkty bogate w żelazo czy magnes są jak najbardziej wskazane.

Czasami można spotkać się z sytuacjami, w których przyszłe matki albo niedojadają, albo też jedzą w nadmiarze. Pamiętajmy o tym, że żaden z tych wariantów nie jest dobry.