Ciąża – jaką dietę stosować?
Ciąża to niewątpliwie bardzo ważny okres w życiu każdej kobiety. W tym czasie musi ona zupełnie przewartościować swoje priorytety – najważniejsze musi stać się dla niej dobro dziecka, które nosi w sobie.
Chociaż taką zmianę nastawienia ułatwia naturalny instynkt, to jednak z pewnością potrzeba na to sporo czasu. Każda przyszła matka musi jednak od razu zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe, jeśli oczywiście do tej pory nie stosowała się do racjonalnych zasad żywienia.
Jeśli kobieta już od dawna praktykowała zróżnicowaną dietę, to w okresie ciąży niewiele musi już w niej zmieniać. Z pewnością, będzie ona mogła sobie trochę pofolgować, jeśli chodzi i ilość, ponieważ musi przez dziewięć miesięcy jeść nie tylko za siebie, ale również za dziecko.
Błędne jest jednak myślenie, że kobiety w ciąży powinny się stale objadać i we wszystkich produktach sobie folgować. Jak zawsze, jeść trzeba tylko zdrowe rzeczy i nigdy w nadmiarze.
Całkowicie odrzucić trzeba jednak wszelkie używki. W trakcie ciąży kobieta powinna przytyć średnio 11-16 kilogramów.
Oczywiście, jest to zależne od jej dotychczasowej masy – szczuplejsze panie muszą nieco więcej przybrać na wadze niż kobiety, które nie miały niedowagi lub posiadały pewną nadwagę. Podczas ciąży nie można się więc ani nadmiernie objadać, ani w jakikolwiek sposób odchudzać.
Nawet jeśli po porodzie zostaną nam zbędne kilogramy, to dopiero wówczas przyjdzie czas na ich ewentualne zrzucenie. Wcześniej trzeba jeść do syta, ale tylko zdrowe i pełnowartościowe produkty.