Niezbędne witaminy owocowe
O tym, że kobiety w ciąży powinny pilnować dostarczania niezbędnych do rozwoju płodu witamin, a także dla uzupełniania ich poziomu dla swojego zdrowia nie trzeba chyba wspominać. Jednak warto podkreślić, że spożywanie świeżych owoców dostarcza ich w bardzo dużej ilości i dobrej postaci. Dlatego wskazane jest, aby w diecie kobiet ciężarnych znalazły się soczyste owoce. Najlepiej, gdy okres ciąży przypada na wakacyjne miesiące, kiedy mamy bardzo duży wybór naprawdę świeżych i zdrowych produktów. Jeśli mamy możliwość otrzymania ich bezpośrednio z ogrodu, a może mamy nawet swój, to jest to gwarancja, że są one niepryskane. Przede wszystkim zwróciłabym uwagę na maliny, które są pogadam źródłem witaminy A.
Jednak najbardziej dla tego, że to doskonały produkt przeciwzapalny, przeciwbakteryjny oraz przeciwwirusowy, który stanowi doskonały sposób walki z przeziębieniem, bez zażywania leków, których i tak nie mogą stosować. Zimą alternatywą jest niewątpliwe sok z malin, jednak nie pijemy go krótko przed terminem porodu, ze względu na właściwości wywołujące skurcze. Niezbędny dla płodu kwas foliowy możemy dostarczyć dzięki bananom, które ze względu na dużą zawartość magnezu oraz potasu zapobiegają drżeniu rąk czy skurczom łydek. Owoce cytrusowe to również duża dawka cennej witaminy C oraz duże właściwości dostarczania wody do organizmu. Pamiętajmy o tym, aby dokładnie myć owoce, obierać je ze skórki i sprawdzać, czy nie są nadgnite.Należy pamiętać o czynniku alergizującym cytrusów oraz truskawek, z tego powodu nie przesadzajmy z ich ilością.